keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Su Su - kotimaan kaikuja

Mustapäiden kielet
Sumeriilaiset kutsuivat ihmisiä "mustapäiksi" - blondit taisivat olla siellä harvinaisia.

He eivät ole seemiläisiä, joita alueella eli ja jotka perustivat heidän aikanaan Akkadin ja ottivat myöhemmin Eufratin ja Tigriksen laakson kokonaan valtaansa.

Nooan pojan Seemin mukaan nimetyt seemiläiset näet puhuvat seemiläisiä kieliä, kuten akkadia, babylonia tai assyriaa.

Agglunatiivinen kieli
Sumerilaiset sen sijaan puhuvat rakenteellisesti aivan toisenlaista ainutlaatuista kieltä, jonka alkuperä on jokseenkin tuntematon ja varmaan jossain esihistorian ajoissa.

Sumerin kieli on meille suomensukuisille silleen jänskä juttu, että se on myös agglunatiivista kuten oma outo kielemme, jota indo-eurooppalaiset läntiset ja slaavilaiset itäiset naapurimme eivät laisinkaan luonnostaan tunnista.

agglunatiivinen kieli näet muokkaa sanojen merkitystä lisäämällä päätteitä, post-fix. "normaalit" kielet käyttävät etuliitteitä ja etusanoja, prepositioita (pre-position).

Äidinkielemme tekee muukalaisille niin vaikeaksi se, että päätteiden lisääminen muokkaa itse sanaa älyttömän monimutkaisella tavalla: meille on puhumaan opettelevasta lapsesta lähtien itsestään selvää, että asumme kodissa, menemme kotiin tai lähdemme kodista kouluun. Vaan on siinä sakemannilla tai engelsmannilla tai ruskilla pänttäämistä, miten nuo sanajuuret muuttuvat sijamuotojemme rikkaudessa - tai kaaoksessa - miten sen ottaa.

Su Su
Kun 1800-luvun lopulla sumerin kielen tutkimus oli saanut selville tuon perusrakenteen, kaukana Pohjolassa syttyi valo - ah, me suomalaiset olemme siis sukua sumerilaisille!

Tämä oli raamatullista mannaa tsaarin vallassa olevalle autonomiselle suomalaiselle sivistyneistölle, joka tajusi että Sumeri on maailmanhistorian merkittävimpiä varhaisia siviilisaatioita, ellei merkittävin. Onhan se Karjalan Kalevala mukava, mutta Sumeri!!

Käytännön seuraus tästä oli, että Helsingin yliopistossa käynnistettiin tasokas Mesopotamian kielten tutkimus ja koulutus, joka on jatkunut siellä tähän päivään asti.

Aika pian tosin jouduimme mekin myöntämään, että eipä taida sukulaisuus sittenkään olla ihan suoraa, menee pikemmin Aatamin ajan kautta...

P.S.
Unkarilaisia tietenkin kiinnostaa sama kysymys yhteyksistä sumeriin, katso esimerkiksi cumorah.com artikkeli...
__________________

Eneberg, Karl Fredrik (1841 - 1876)

orientalisti, Suomen ensimmäinen assyriologi
Karl Fredrik Eneberg edustaa Helsingissä 1800-luvun jälkipuoliskolla vaikuttaneita, taidoiltaan monipuolisia orientalisteja. Hän oli ainoa suomalainen, joka osallistui ensimmäisen assyriologi-tutkijapolven uraauurtavaan työhön. Enebergin varhainen kuolema tutkimusmatkalla Lähi-idässä katkaisi kuitenkin lupaavasti alkaneen tieteellisen työn.
Kirjoittaja(t): Sanna Aro
Julkaistu 12.1.2001
Artikkelitekstin pituus: 4116 merkkiä
Kansallisbiografia-verkkojulkaisu
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue koko artikkeli

  1. Voit lukea koko artikkelin kirjautumalla sisään Kansallisbiografian käyttäjätunnuksella. Jos sinulla ei vielä ole tunnusta, voit hankkia tunnuksen ja ostaa lukuoikeutta määräajaksi täyttämälläkäyttölupahakemuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti