perjantai 11. lokakuuta 2013

[Matka] Karl Marx ja ihmiskunnan perussynti

Karl Marx ja ystävänsä Friedrich Engels
kuva wikimedia

Matka Eufratin länsipuolen vehreiden peltojen, kastelukanavien ja puutarhojen keskitse ensimmäiseen etappiimme veisi arviolta kaksi tuntia (kaspu). Näkemistä riitti yllin kyllin ja porukat turinoivat iloisesti, jotkut haastattelivat orjiaankin kaikilla mahdollisilla kielillä, etenkin elekielellä (jota afrikkalaiset norsutkin kuulemma ymmärtävät BBC).

Kun katsoin takanani ratsastavaa Tarja H:ta huomasin ilmeensä mietteliääksi, ellei suorastaan nyrpeäksi. Hän on nuori sosiologian ja yhteiskuntatieteiden opiskelija Helsingissä ja oli lähtenyt matkaan suurin odotuksin. Kun hän pääsi aasinsa kanssa rinnalleni kyselin syytä matalaan mielialaansa. Kaikkea sitä pitääkin kysyä...

Tarja katsoi minua melkein vihaisesti ja sanoi "tämä Sumerin ja sen myyttien ihailunne on lapsellista ja naivia. Ryhmäläiset katselevat elämää Nippurissa turisteina ja uteliaina, ymmärtämättä, millaista vääryyttä täällä tapahtuu. En tarkoita murhia ja rikoksia vaan koko yhteiskunnan rakennetta, joka on ihmiskunnan historian onnettomuuden syy. Ja katso, miten he nauttivat siitä, että kullakin on oma orjansa. O R J A, eikö tämä mene kalloon? Ihminen vailla mitään ihmisoikeuksia, jonka ainoa tehtävä on totella ja palvella toista ihmistä, mitä tämä sitten päähänsä saakin, ja jonka surmaamisesta saa vain sakkoja."

Kaikkea sitä pitääkin kysyä...

"Mitä tarkoitat, Tarja? Olemmehan keskellä ihmiskunnan ensimmäisen kirjakulttuurin mahtavia keksintöjä ja saavutuksia näistä tehokkaista kastelujärjestelmistä kuokkaan, pyörään, lääketieteeseen, lainsäädäntöön, arkkitehtuuriin..."

"Kuten Karl Marx sanoi, Sumerissakin uskonto on opiumia kansalle. Näetkö tuolla, millainen valtava temppeli hallitsee koko aluetta, omistaa ei vain suuret pellot ja puutarhat kaupungin ympärillä vaan myös ihmiset. Vedoten Enlilin antimiin ja siunaukseen, kuningas ja papisto orjuuttaa yli puolet väestöstä ja hallitsee uskonnon avulla alamaisiaan nauttien ansiottomasti työväen töiden hedelmistä. Tämä on pahempaa riistoa kuin Keskiajan feodaalisen yhteiskunnan maanviljelijöiden ja maaorjien kohtalo. Varsinaisia torppareita!"

Katso marksilaista Sumerin historiaa esimerkiksi
A Marxist History of the World 6: The First Ruling Class
This week Neil Faulkner looks at the rise of the first ruling classes as the surplus created through the increasing productivity of human labour allowed a section of society to live without producing. 

Neil Faulkner esittää viitatussa artikkelissa Tarjamme kanssa saman ajatuksen suuresta vääryydestä, joka nimenomaan uskonnon voimalla toimii kautta maailman ja kaikkina aikoina - pieni osa Sumerin väestöstä pystyy elämään tekemättä työtä toisten kustannuksella!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti