lauantai 5. lokakuuta 2013

[Matka] Luennolle!

Hopeinen veneen malli n. 2600 eKr.
kuva IraqWho.com

Lähdimme hyvässä järjestyksessä majapaikastamme ja saavuimme pian suuren kaivetun kanaalin (ida) rannalle, joka tuo Eufratin (Buranuna) vettä keskelle Nippurin kaupunkia.

Tavaran ja pikkukarjan kuljetusta veneessä
sumerilainen sinetin painama
kuva B. Hrouda 1991, p.57
Oli se veikeää, kun siisteissä asusteissamme menimme virran ylittämistä varten saapuneeseen pitkään kiikkerältä vaikuttavaan veneeseen. Se oli kiinnitetty pitkittäin rantaan uljas sagma (keula) myötävirtaan. Kapea ja kiikkeränlainen, pääsimme lautturien ja toistemme avustamina kuitenkin siihen kastumatta siihen muiden kömpelyydelle iloisesti naurahdellen.

Orjat kuljettivat meidät yli virran milloin soutaen, milloin sauvoen. Parinsadan metrin matkan teimme tuol' puolen jokkee temppelialuetta ympäröivän savitiilisen muurin antamassa varjossa. Emme veneestä nähneet muurin takaa sen enempää Inannan temppeliä kuin Nippurin zigguratia. Juttelimme niitä näitä, joku viilettäen kättään kanaalin vedessä.

Siro vene kiinnitettiin rantaan ja noustuamme maihin. Lunanna ja Elutil johdattivat meidät portille, jossa hän sanoi ati me peta babka. ja vartija avasi portin meille. Kuljimme hienojen rakennusten keskitse kirjurien kouluun ja astuimme vierasluentoa varten meille varattuun huoneeseen. Asuinkorttelimme aamuisen metelin jälkeen huone vaikutti tavallistakin hiljaisemmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti