keskiviikko 9. lokakuuta 2013

[Matka] Iltapäivä kaupungilla

Sumerilainen saviastia 15.2 cm korkea. Tuntematon löytöpaikka.
Myytiin Christien huutokaupassa Lontoossa 1982 hintaan $4,375
kuva Christie

Lounaan jälkeen porukkamme päätti jakautua kolmeen ryhmään.

Puolet porukasta lähti Lunannan ja puolet Elutilin kanssa tutustumaan Nippurin kauppoihin. Neljä joukosta lähti kanssani "ettoselle" takaisin kämpällemme. Pekka sanoi olevansa kuumeisen oloinen, ja silmänsä loistivat sen näköisesti ja otsansa oli tavallista kuumempi. Toiset tahtoivat minun laillani hetkeksi varjoon ja lepoon päivän kuumuudesta.  

Kävellessämme majapaikkaamme tiukkasin Pekalta, oliko hän ottanut malaria-rokotuksen neuvojen mukaan. Nippuria ympäröi laajoja suoalueita ja hitaammat peltojen kastelukanavat ovat myös oivia malariasääsken pesäpaikkoja näissä lämpötiloissa. Mies ei ensin tahtonut myöntää, mukisi vain jotain rokotuksen hankaluudesta, mutta lopulta sain selville, että eipä ollut sellaista saanut. Täytyi vain toivoa, että kyseessä olisi jokin tavallinen virus tai bakteeri. Pekka heittäytyi punkkaansa hyvillä mielin ja päätin tarkkailla tilannettaan.


Itämaisella torilla
Suurin osa Nippuria ympäröivän maaseudun tuotteista menee suuren temppelialueen käyttöön ja Enlil omisti lisäksi itse isoja maa-alueita.

Kaupunkilaisten kotitaloutta varten oli kaduilla ja kujilla ja toreilla myynnissä maaseudun tuotteita, vehnää ja ohraa pelloilta, vihanneksia, hedelmiä, taateleita kuivattuina ja tuoreina ja taatelisiirappia suuret määrät, olutta sekä tummaa että vaaleaa. Myyjien joukossa oli vanhempaa naisväkeä, joilla oli aikaa istua katujen varsilla tarjoten elintarvikkeita myyntiin. Joillain oli perheen pienempiä mukana kätevinä apureina ja tarkat puntarit olivat käytössä kuinkaan käskystä. Tinkiminen oli äänekästä.

Sumerilaista käsityötä, koruja
kuva Metropolitan Museum of Art

Kaduille aukeni käsityöläisten puoteja, savenvalajan mutainen ja vetinen paja kauniine kaupan olevine astioineen, ompelijattaren aikaansaannoksia, kankaita, sepän takomaa käytännön työkalua ja myös siellä täällä koruja oli kaupan, kultaseppien taidontuotteita. Koruissa oli norsunluuta, lapis lazulia, kultaa ja hopeaa, kaukaa tuoduista eksoottisista puista ja karneolista tehtyjä koruja, upeita aitoja helmiä kuin suoraan Dilmunista!

Paremmissa puodeissa oli kaukaa tuotua tavaraa, joka kiinnosti rikkaampia. Mutta esimerkiksi intialaisten korujen hinnat olivat stratosfäärissä, ja ihailimme niitä vain näyteikkunaostoksilla (ilman näyteikkunoita tosin).

piirros deviant art

Muutamaryhmämme nainen löysi Nippurin uusinta muotia, joka sopi heille paremmin kuin ryhmäläisille matkaan lähdettäessä varatut perusvaatteet.  Chic! heistä tulikin, kilpailemaan paikallesten hilien kanssa, kuten Sumerin sivilisaation Pariisissa sopii.

Aasi oli Sumerin talouselämän kannalta ratkaisevan tärkeä
kuva Washington University in St Louis - wikimedia

Orjiensa palvelemien vapaiden miesten ja naisten lisäksi kaduilla liikkui paljon uteliaita tummasilmäisiä lapsia, orjia tehtävissään ja kauppa-asioillaan, aasinsa satuloita täyttäviä tai tyhjentäviä, vuohiaan ja lampaitaan markkinoille tuovia paimentolaisia, montaa säätyä ja asua, kuten suurkaupunkiin sopii.

Illan pimentyessä ryhmäläiset palailivat majapaikkaamme hyväntuulisina ostoksiaan kantaen, maksamiaan hintoja vertaillen, elekielellä käydystä tinkimisestä kaskuja kertoen. Kaikki olivat sitä mieltä, että Lunanna ja Elutil olivat toimineet erinomaisina seuralaisina Nippurin itämaisella torilla!

Vaihtokauppaa!
kuva alt-market.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti