maanantai 30. syyskuuta 2013

Enki ja Ninhursag tekstin tutkimuksesta

Ninhursag jumalatar
Isin Larsa 2017-1783 eKr. 
Terrakotta. 10.2 cm, Irakin museo Bagdad

Annan oheiset esimerkit alan kirjallisuudesta siinä tarkoituksessa, että sumerologiaa niukemmin harrastanutkin saisi jonkinlaista käsitystä tämän kiehtovan sivilisaation kirjallisuuden tieteellisestä tutkimuksesta.
[Mainos! amazon.com kautta voit hankkia omaan kirjastoosi näitäkin teoksia.]


Professori Keith Dickson Purdue yliopistosta (Lafayette, Indiana) julkaisi vuonna 2007 arvostetussa Journal of Near Eastern Studies aikakauslehdessä melko perusteellisen tutkielman Enki ja Ninhursag tekstistä ja ketoo siitä käydystä laajasta keskustelusta ja tulkintahistoriasta (maksullinen $8 lataus tästä JSTOR linkistä).

Voinet tilata artikkelin Suomessa esimerkiksi Helsingin Yliopiston kirjastosta viitteenä JNES Vol. 66, No. 1 (January 2007), pp. 1-32.

Artikkelissa on viittauksia kaikkiin merkittäviin Enki ja Ninhursag tekstin tutkimuksiin, joista poimin tähän näytille joitain makupaloiksi ja iltalukemiseksi.


Alkuteksti:
P. Attinger, "Enki et Ninhursage" Zeitschrift für Assyriologie 74 (1984): 1-52.

  • K. Dickson toteaa, että sumerilaisen alkutekstin käännöksestäkin on yhä erimielisyyksiä ja pitää itse tätä julkaisua parhaana. 


Yleinen tulkinta:
S.N. Kramer, Enki and Ninhursag: A Sumerian "Paradise" Myth. (New Haven, 1945).
  • Sumerin tutkimuksen Grand Old Man on Samuel Noah Kramer (1897-1990). Hän julkaisi perustavan tärkeän tulkintansa Enki ja Ninhursag myytistä Toisen maailmansodan päättyessä, ja voimme puhua tutkimuksesta ennen ja jälkeen Kramerin teoksen.  

G. Leick, Sex and Eroticism in Mesopotamian Literature (London, 1994).

  • Tri Gwendolyn Leick kirjoitti maineikkaaksi tulleen tutkielman Enki ja Ninhursag myytissäkin niin estottomasti esillä olevasta seksistä Mesopotamian teksteissä "He olivat alasti eivätkä hävenneet" Jahvistikin iloisesti totesi.


Y. Rosengarten, Trois aspects de la pensée religieuse sumerienné (Paris, 1971).

  • Yvonne Rosengarten on kirjoittanut laajalti arvostettuja tutkielmia sumerilaisten uskonnosta ja heille pyhistä asioista.


Raamattu:
B. Alster, Enki and Ninhursag: The Creation of First Woman. Ugarit-Forschungen 10 (1978): 15-27.

  • Bendt Alster tunnetaan alan tutkijoiden parissa erityisesti laajasta sumerilaisten sananlaskujen kokoelmateoksestaan Sumerian Proverbs: The World's Earliest Proverb Collections. (Bethesda, 1997)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti