sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Dilmun ja arvokas kauppa - ei tarua!

___________________________________
49A - 49P
Tuokoon Tukrikin maa sinulle kultaa Haralista, lapis lazulia ja .......
Lastatkoon Meluha arvokasta haluttua kornelian jalokiveä, mek-puuta Maganista ja parasta abba-puuta suuriin laivoihin sinua varten!

Antakoon Marhaki-maa sinulle jalokiviä, topaaseja!
Tarjotkoon Maganin maa sinulle lujaa, vahvaa kuparia, doleriittia, u-kiveä ja kumin-kiveä!
Tarjotkoon Meren-maa sinulle omaa eboni-puutaan,... kuninkaan!
Tarjotkoon Teltta-maat sinulle hienoja monivärisiä villoja!
Antakoon Elamin maa sinulle valitsemiasi villoja lahjana!
Lastatkoon Urim, kuninkaallinen katosm kaupunki ......, sinulle suuriin laivoihin sesamin siemeniä, upeita vaatteita, hienoa kangasta!

Antakoon suuri meri sinulle rikkautensa!

49Q-49V.
Kaupungin asunnot ovat hyviä asuntoja,
Dilmunin asunnot ovat hyviä asuntoja
Sen jyvät ovat pieniä jyviä, sen taatelit ovat suuria taateleita, sen sadot ovat kolminkertaiset, sen puu on .... puuta.
___________________________________

Lagashin kuningas Ur-nansu kertoo oven saranakuopasta löydetystä noin 2300 eKr ajoitetussa tekstissä, "laivat toivat hänelle Dilmunista puuta lahjana kaukaisista maista."


On suorastan äärimmäisen tärkeä panna merkille, että vaikka sumerilainen tekstimme vie Dilmunin historian aamuhämärään ja jumalten maailmaan, se pohjautuu tosiasioihin, olemassaolevaan Dilmuniin.

Yleinen väärinkäsitys näet on, että sumerilaiset myytit olisivat silkkaa satua.

Muinaisen ajan ihmisillä ei ole tapana keksiä tyhjästä satuja, vaan aivojen meemit, semioottiset merkit, perustuvat todellisuuteen. Unissa ja näyissä ja myyteissä nämä - Hannun mainitsemat "modulit" - muuntuvat ja saavat väriä ja makua, mutta taustalla ovat kovat faktat.

Dilmun on todellinen paikka, siellä käytiin arvokasta kauppaa, ja navigointi tapahtui "laiturilta" eli satamasta laivoin aina kaukaisiin maihin asti.

______________________________________

Eedenistä sai alkunsa joki, joka kasteli puutarhan ja joka sieltä lähtiessään jakautui neljäksi haaraksi. Ensimmäisen nimi on Pison. Se kiertää koko Havilan maan, missä on kultaa, ja sen maan kulta on hyvää. Siellä on myös suitsutuspihkaa ja onykskiveä. Toisen joen nimi on Gihon. Se kiertää koko Nubian maan. Kolmannen joen nimi on Tigris, ja se virtaa Assurin editse. Ja neljäs joki on Eufrat.
Gen 2:10-14

______________________________________


MOT

The "Persian Gulf" types of circular, stamped (rather than rolled) seals known from Dilmun, that appear at Lothal in Gujarat, India, and Failaka, as well as in Mesopotamia, are convincing corroboration of the long-distance sea trade. What the commerce consisted of is less known: timber and precious woods, ivory, lapis lazuli, gold, and luxury goods such as carnelian and glazed stone beads, pearls from the Persian Gulf, shell and bone inlays, were among the goods sent to Mesopotamia in exchange for silver, tin, woolen textiles, olive oil and grains.

Copper ingots from Oman and bitumen which occurred naturally in Mesopotamia may have been exchanged for cotton textiles and domestic fowl, major products of the Indus region that are not native to Mesopotamia. Instances of all of these trade goods have been found. The importance of this trade is shown by the fact that the weights and measures used at Dilmun were in fact identical to those used by the Indus, and were not those used in Southern Mesopotamia.

Mesopotamian trade documents, lists of goods, and official inscriptions mentioning Meluhha supplement Harappan seals and archaeological finds. Literary references to Meluhhan trade date from the Akkadian, the Third Dynasty of Ur, and Isin-Larsa Periods (c. 2350–1800 BC), but the trade probably started in the Early Dynastic Period (c. 2600 BC). Some Meluhhan vessels may have sailed directly to Mesopotamian ports, but by the Isin-Larsa Period, Dilmun monopolized the trade. The Bahrain National Museum assesses that its "Golden Age" lasted ca. 2200-1600 BC. 

Discoveries of ruins under the Persian Gulf may be of Dilmun.
wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti