lauantai 28. syyskuuta 2013

Vieraalla maalla kaukana?

Vuohi tiheikössä. Sumeri 2500 eKr.
kulta, lapis lazuli, kupari,
simpukankuori,punainen kalkkikivi
kuva Pennsylvania museo

Alussa mainitsin Iisakin uhrin. Tämä maailmankuulu sumerilainen taideteos sanoo enemmän, kuin tuhat sanaa!

Moni tietenkin toteaa Ninhursag ja Enki myytin ensikertaa luettuaan: "mitä tällä muka on tekemistä pyhän Raamatun kanssa, pyh!"  On minullekin julkisuudessa näin suoraan sanottu :-(

Vaan ei ole Sumeri vieraalla maalla kaukana, vaan sieltähän tutusta kotimaastaan Urin kaupungista Terah lähti kohti Kanaanin maata. Matkalla pysähdyttiin Harraniin, jossa Jumala sitten kutsui Abramin, ystävänsä


__________________________

Terah otti mukaansa poikansa Abramin, poikansa Haranin pojan Lootin sekä Abramin vaimon Sarain ja lähti kulkemaan heidän kanssaan Kaldean Urista Kanaaninmaan suuntaan. Tultuaan Harraniin he jäivät sinne asumaan. Terah eli kaikkiaan 205 vuotta ja kuoli Harranissa.
Gen 11:31-32

Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua, ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus. Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille."

Niin Abram lähti Herran käskyn mukaan, ja Loot lähti hänen kanssaan. Harranista lähtiessään Abram oli seitsemänkymmenenviiden vuoden ikäinen. Abram otti mukaan vaimonsa Sarain ja veljenpoikansa Lootin sekä perheiden koko omaisuuden, myös Harranissa hankitut orjat. Sitten he lähtivät kulkemaan kohti Kanaaninmaata ja saapuivat sinne.
Gen 12:1-5

__________________________

Jahvisti ei siis ole jossain tuntemattomissa sfääreissä käyttäessään sumerilaisia lähteitä työssään, vaan sukujuurillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti