torstai 10. lokakuuta 2013

[Matka] Potilaan hoitoa yöllä

Istuimme vallan mainiolla ilta-aterialla nauttien mesopotamialaista karitsaa, kun oppaamme vihdoin saapui meitä tervehtimään. Valkoiset hampaat soihtujen valossa loistaen hän pyyteli ryhmältä anteeksi: "meille nyt tapahtui niin, ettei Mikko muistanut ryhmän tarvitsevan luennolla tulkkia. Tällaista voi tapahtua, kun niin monia asioita on menossa yhtä aikaa. Älkää huolehtiko, minä tunnen tavat Nippurin kirjurkoulussa ja käyn myöhemmin hoitamassa asian kirjuri Indun kanssa. Kyllä hän ymmärtää, etteivät vierasmaalaiset osaa käyttäytyä sivistyneesti ja vien hänelle lisää luentopalkkiota."

Asia oli näin käsitelty loppuun.

Porukka oli päivän seikkailuista ja ostoksista jo aika väsynyt ja nyt vielä vahvan illallisen uuvuttama, joten päätimme perua konserttiin lähdön ja koettaa siirtää sen toiseen iltaan. Väki kiitteli mainiosta ateriasta, ruoka oli maittanut, kuiske käynyt ja lientä oli juotu. Kukin alkoi vetäytyä sijoilleen keräämään voimia huomiseen.

Lääkäri saapuu
Pekan kuume oli pahentunut, iltalämpöä oli varmaan jo 39 tuntumassa. Jokunen Bayerin aspiriinitabletti ei ollut häntä juuri auttanut. Aradlugal tuli kanssani häntä tervehtimään, ja olemuksensa vakavoitui. "Kyllä nyt olisi parasta kutsua paikalle temppelistä ashipu, joka osaisi hoitaa potilasta. (Mesopotamian ashipu olisi varmaan nykykielellä "poppamies", kun taas lääkevoiteita ja yrttejä antava "sairaanhoitaja" on asu.)

Näin tehtiin ja noin tunnin kuluttua lääkäriä hakemaan lähetetty orja palasi luoksemme seuranaan ashipu. Hänen huolenaan olisi tehdä diagnoosi, määrätä hoito bultitu ja rukouksin ja voimasanoin (urti-mashmashshe) ajaa Pekan ruumisita pois oireet aiheuttavat vahingolliset henget (jumaluudet).

Olemuksensa oli varsin vakuuttava ja hänellä oli muinaisiin aikoihin asti ulottuvaa temppeleissä säilytettyä perimätietoa ihmistä vaivaavista hengistä ja oireista. Pelkkä mutinansa, tuima katseensa, hoilaamisensa ja elehtimisensä oli riittävä ajamaan pienemmät tautien jumaluudet jo karkuteille!

Hoito määrätään
Tutkittuaan vuoteessa kuumeisena ja velttona makaavaa potilastamme ja pidettyään kotihoitoon liittyvän liturgian, kunnianarvoisa ashipu selitti oppaallemme mitä tulisi nyt tehdä. Kanavan varrelle tulisi välittömästi rakentaa palmun oksista ja kankaista pieni maja. Yön aikana potilaan tulee käydä kolmasti uimassa, juoda määrättyä kuumaa yrttijuomaa ja aamulla kaikki olisi hyvin.

Näin tehtiin. Orjat kyhäsivät tottuneesti ja nopeasti virtaavan veden äärelle lehtimajan, ja väsymyksestään huolimatta Pekka pulahti vilpoiseen veteen. Sumerilaiset uskoivat, että virtaava vesi auttaa moniin sairauksiin ja vie taudin mennessään - ajatus joka elää yhä tänään Intian pyhässä Ganges-joessa ... ja tietenkin suomalaisessa saunassa!

Kaksi orjaa jäi rannalle viritetyn nuotion äärelle istuskelemaan ja laittamaan Pekalle yön mittaan yrttijuomaa, Adarlugal ei osannut selittää, mistä yrteistä oli kyse - ehkä temppelin salaisuuksia. Matkatoverinsa Teemu jäi myös hänen seurakseen, ja taisi itsekin pulahtaa veteen yön kuluessa.

Hoitopalkkio
Lääkäri lähti orjamme seuraamana takaisin EKUR alueelle, jossa oli eräänlainen myöhempien Asklepioksen temppelin tapainen ihmisten hoitamiseen tehty rakennus. Myöhemmin näitä kutsuttiin Mesopotamiassa Gulan temppeleiksi, ja jumaluus kuvattiin usein koiran kanssa (koiran antiseptinen sylki?). Mieleeni tuli tuon kuullessani, että Jerusalemissakin oli Herramme Jeesuksen aikaan Asklepioksen temppeli ja Betesdan lammikko, jossa Suuri Parantaja hoiti apua hakemaan tullutta halvattua miestä.

Ihmettelin, miksei Aradlugal maksanut lääkärin kotikäynnistä mitään. Mutta hän selitti, että maksu tapahtuisi hoidon tuloksen mukaan. Jos vapaa mies (lu) toipuisi, palkkio olisi runsas, mutta jos hän ei toivu, tilanne on toinen ja lääkäri joutuu itse vastuuseen hoidon epäonnistumisesta.

Melkoinen vastuu, mitenköhän sellainen vaikuttaisi suomalaiseen terveydenhoitoon! (Muutamaa satavuotta myöhemmin kuningas Hammurabi antoi Marin kaupungissa laissa ankaran määräyksen: jos kirurgi leikkaa vapaata kansalaista ja tämä kuolee, lääkärin käsi on hakattava irti.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti