tiistai 8. lokakuuta 2013

[Matka] Laki ja järjestys

Sumerilaisia sotilaita.
Urin steelasta
kuva mesopotamia.co.uk

Lähdettyämme temppelialueella sijaitsevasta kirjurikoulusta ja ylitettyämme kanavan taas Nippurin kaupungin siviilipuolelle orjamme Lunanna ja hili Elutil olivat vieneet meidät erään talon sisäpihalle. Siellä meille tarjottiin gishimmar ja hashur puiden keskellä maittava kevyt kenttälounas, paistettua tuoretta kalaa (pesh->fish?), vihanneksia, ja leipää (ninda) makean taateli-siirapin  (lal) kanssa, juotavaksi raikasta vettä tai olutta (kash).

Olavi istui vieressäni. Hän oli ammatiltaan poliisi ja vanttera vartalonsa, luja niskansa ja kalju päänsä antoivat olemukselleen aidon redneck tuntuman. Luonteeltaan hän oli harkitseva ja rauhallinen suhtautuen ihmisiin tyynesti ja tasapuolisesti, vaikka rankan työntä takia kyllä "tiesi, mitä ihmisessä on". Nopeasti hän huomasi Nippurin tungoksessakin epärehellisissä aiheissa olevia henkilöitä, ja pelkällä sinisten silmiensä välähdyksellä yksi ja toinen näpistelijä siirtyi meistä kauemmas. Olavi antoi koko ryhmälle turvallisuuden tuntua tällä ja muilla tavoilla - hän nimittäin harrasti tehokasta nykyisraelissa kehitettyä krav maga kamppailutaitoa.

Siinä kalaa syödessämme ja lientä juodessamme Olavi sanoi "muistelen poliisiopiston ajoilta, että sumerilaiset olivat maailman ensimmäinen kansa, joka kirjoitti ylös lakeja."

(Mietin, että hän taisi olla kurssinsa priimusten joukossa, kun tuollaisen asian muistaa).

"Totta mukiset" vastasin. "Maailman vanhin tunnettu lakikoodeksi on Ur Nammun nimissä, vaikka tämän vierailumme ajan Shulgi on ehkä sen laatija tai täydentäjä. Laki on kolmisensataa vuotta vanhempi kuin Hammurabin kuuluisa laki Marin kaupunkivaltiosta."

"Onko se lex talionis Mooseksen lain tapaan?" Olavi jatkoi.

"Olennainen kysymys!" hihkaisin ja jatkoin "Ur Nammun laki ei perustu silmä silmästä, hammas hampaasta tasapuolisuuteen Hammurabin ja Mooseksen lain tapaan. Kuningas tunnetaan myös tarkan metallien painojärjestelmän määrääjänä ja monista rikkomuksista luetaan sakkorangaistus. Murhasta, ryöstöstä, raiskauksesta tuomitaan kyllä kuolemaan."

"Sumerilaisella yhteiskunnalla oli siis esivalta, joka huolehti kansalaisten turvallisuudesta ja määritteli yhdessä elämisen sääntöjä. Missä se eroaa perusteiltaan oman aikamme esivallasta ja poliisin toimesta?" Olavi jatkoi, levittäen lalia nindarinsa päälle.

"Tuntemamme laki koodeksi käsittää vain noin 50 pykälää. Ehkä merkittävin ero Suomen tasavallan lainsäädäntöön on siinä, kuinka keskeisesti se säätelee vapaiden miesten (lu) ja orjien suhteita. Kyllä siinä on rikoslakia ja avioliittokaarikin, mutta ilmeisesti orjien suuri määrä ja mahdollisuus vapautua edellytti selkeitä pelisääntöjä."

Lupasin antaa hänelle Ur nammun koodeksin majapaikassamme, se mahtuu näet yhdelle A4 arkille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti