keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Malaria

Anopheles stephensi
kuva wikimedia
Matkailijan rokoteopas kertoo
Mikä on malaria?
Malaria on Plasmodium- sukuun kuuluvan alkueläimen aiheuttama vakava kuumetauti. Yhdestä ainoasta malarialoista kantavan hyttysen pistosta voi seurata sairastuminen, jonka tyypillisiä oireita ovat kuume, vapina, vilunväristykset, hikoilu ja pahoinvointi. Pahimmillaan malaria on hengenvaarallinen tauti. Laajalle levinnyt lääkeresistenssi hankaloittaa malarian hoitoa ja estolääkitystä.

Mistä malarian voi saada?
Tautia levittää naaraspuolinen hyttynen (Anopheles), joka siirtää taudin malariaa kantavasta ihmisestä toiseen. Anopheles-hyttynen on aktiivinen vain pimeään aikaan eli hyttyssuojaus on malarian kannalta oleellisin iltahämärästä aamuhämärään.

Kuinka malarialta voi suojautua?
Malaria-alueille tarvitaan estolääkitystä pahalaatuisen falciparum-malarian aiheuttamien vakavien komplikaatioiden ja kuolemien estämiseksi. Malaria-alueelle ei tule matkustaa ilman asianmukaista hyttyssuojausta ja oikein valittua estolääkitystä. Estolääkitys valitaan matkakohteen ja matkailijan tarpeiden mukaisesti ja arvion tekee aina terveydenhuollon ammattilainen.

Estolääkeet voi ostaa lääkärin kirjoittamalla reseptillä apteekeista. Malarian estolääkityksessä tulee noudattaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistusta ja lääkitys tulee ottaa aina säännöllisesti ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen. Lääkärin määräämää estolääkitystä ei tule muuttaa tai lopettaa kesken matkan ilman terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa. Lääkkeet kannattaa hankkia Suomesta, sillä joissain paikoin jopa kolmannes ulkomailta ostetuista lääkkeistä on väärennettyjä.

Lue koko artikkeli www.rokote.fi sivulta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti