sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Metuselahin ikä ja sumerilainen kuningasluettelo

Jahvisti käyttää mesopotamialaisia lähteitä, jotka vaikuttavat pikemmin sumerilaisilta kuin myöhemmältä Assyrian ja Babylonian ajalta juontuvilta. Yhteydet ovat vahvat

Eedenin puutarha

Vedenpaisumus

Baabelin torni

Abrahamin kotimaa "Kaldean Ur" vie meidät mahdollisesti Ur III dynastian tuntumaan

Kurdit KUR maan asukkaina Zagros vuoriston seudulla, DNA yhteys juutalaisiin


Muitakin yhteyksiä on Genesiksen ja Sumerin välillä


Tuhatvuotinen Metuselah!
Kun Henok oli elänyt 65 vuotta, hänelle syntyi Metuselah. Metuselahin syntymän jälkeen Henok eli vielä 300 vuotta vaeltaen aina Jumalan tahdon mukaisesti, ja hänelle syntyi lisää poikia ja tyttäriä. Henok eli kaikkiaan 365 vuotta. Hän vaelsi kuuliaisena Jumalalle. Sitten häntä ei enää ollut, sillä Jumala otti hänet luokseen.

Kun Metuselah oli elänyt 187 vuotta, hänelle syntyi Lemek. Lemekin syntymän jälkeen Metuselah eli vielä 782 vuotta, ja hänelle syntyi lisää poikia ja tyttäriä.Metuselah eli kaikkiaan 969 vuotta ja kuoli sitten.
Gen 5:21-27

Raamatun muinaiset Aatamin aikaiset sukutaulut ovat aina herättäneet uteliaisuutta ja usein hilpeyttäkin. 

Merkillisiä selityksiä on annettu merkillisille vuosiluvuille, "vedenpaisumuksen jälkeen maata suojannut vesikehä oli poissa ja ihmisten ikä alkaa laskea, kuten Nooan jälkeläisten sukutaulusta näkyy". Tai on mietitty, olisiko heprean numeroiden kirjoitamisessa tapahtunut joku muutos.


Sumerilainen kuningaslista
Listan löytyminen on antanut ainoan Lähi-idästä löytyneen vertailukohdan Metuselahin ikään. 

Listasta on säilynyt seitsemän kopiota, joista vanhin on löydetty Ur III Dynastian ajan Larsasta n. 2000 eKr.

Listassa erotellaan näet Sumerin kuninkaat ennen vedenpaisumusta ja sen jälkeen. Vedenpaisumusta edeltävien kuninkaiden hallitusajat ovat aluksi kunnioitettavan pitkiä.



Taulu lainattu wikipediasta

Vedenpaisumuksen jälkeen tulee 
Kishin Ensimmäinen Dynastia, hallitusajat ovat sadoissa vuosissa (pisin kausi 1500 vuotta)  
Kishin Toinen Dynastia, hallitusajat ovat sadoissa vuosissa (pisin kausi  360 vuotta)
Kishin Neljäs Dynastia, hallitusajat ovat kymmenissä vuosissa (pisin kausi 30 vuotta)


Samalla tavoin nämme pyhässä Raamatussa, miten tulvaa edeltävät pitkät ihmisen eliniät (Genesis 5) alkavat tulvan jälkeen lyhentyä (Genesis 11) ja onnellinen se, joka elää Joosefin ikään 120 vuotta.

Juutalaisilla on kaunis raamatullinen tapa toivottaa Happy Birthday ... 
Mazal tov ad Mea u eshrim!

Onneksi olkoon ja (suotakoon sinun elää) 120 vuotiaaksi!

6 kommenttia:

  1. Pieni numeroleikki, joka ei taida johtaa mihinkään - mutta leikitään nyt hetki mekin, kun tätä ovat niin monet muutkin harrastaneet. Nuo luvuthan ovat järjettömiä ihmiselämän pituudeksi ja jopa mielikuvitukselliseksi iäksi liian suuria. Eihän tuollaisia ikiä kukaan edes olisi osannut kuvitella mielessään. Jospa he siis tarkoittivat aivan jotain muuta, ja luvut on vain tulkittu väärin.

    Sumerilaisillahan oli jonkin lukujärjestelmän pohjana luku 60. Ja toisaalta ympyrässä on 360 astetta, heiltä perittynä, ja vuodessakin noin 360 päivää.

    On esitetty ajatus, että Adam - Nooa sukuluettelon pohjana olisi jokin samantapainen lista jossa oli samanlaisia järjettömän tuntuisia lukuja, jos niitä ei osannut lukea. Ehkäpä Raamattuun tullutta muotoa kirjoittanut henkilö ajatteli samoin, nämä luvut pitää tulkita jotenkin. Jos ajatellaan, että hän jollain tavalla tietoisena sumerilaisten lukujärjestelmästä jakoi kaiken 60:llä, niin tullaan esim. ylläolevaa listaa suoraan käyttämällä mielenkiintoisiin lukuihin:

    Alulim 28 800 vuotta = 480 vuotta.
    Alalngar 36 000 vuotta = 600 vuotta
    Enmenluana 43 200 vuotta = 720 vuotta jne.

    Tässähän ollaan aika lailla Adam - Nooa sukuluettelon suuruusluokissa.

    No sitten vielä seuraava ajatusleikki: Jospa luvut olisikin pitänyt muuntaa vielä rohkeammin, jakaa ne 360:llä.

    Alulim 28 800 vuotta =80 vuotta.
    Alalngar 36 000 vuotta = 100 vuotta
    Enmenluana 43 200 vuotta = 120 vuotta jne.

    Tultiin jo melko järkeviin lukuihin.

    ???

    Mutta sitten kun luvut pienenevät, ei ainakaan 360:llä voi enää jakaa. Muuttuiko käytetty lukujärjestelmä jossain vaiheessa?

    No niin, siinä se numeroleikki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä on tavoitteesi, löytää kerroin joka normalisoi vuodet?

      Poista
    2. Tämä tuli vaan mieleeni, kun taas näin nuo omituiset 28 000 vuotta jne. eliniät. Tuntuisi, että johonkin toiseen suuruusluokkaan ne pitäisi 'normalisoida'. Luulen, että jos olisin itse sumerilainen ja minulle joku sanoisi jonkun kuninkaan eläneen 28 800 vuotta, en kyllä uskoisi. En myöskään tajuaisi niin suurta lukua. Sensijaan jos puhuttaisiin 600 vuodesta, voisin jo nyökytellä silmät pyöreinä kunnioituksesta. Ja jos jakajana olisi 360, luvut olisivatkin jo melko uskottavaa historiankerrontaa.

      Nämä tulkintavaikeudet luvuissa voisivat myös selittää Raamatun Nooaa edeltäneiden patriarkkojen suuret eliniät - ne olisivatkin 'käännösvirheitä' jostain lähteestä

      Tunnustan tässä avoimesti: en millään usko että Nooa eli yli 600 vuotta, enkä muutenkaan noihin Aadam - Nooa luettelon pitkiin elinikiin.

      Ehkä tavoite, jos sellaista oli, on siis etsiä selitystä sekä Raamatun että tuon kuningaslistan epäuskottaviin elinikiin.

      Minulla on kyllä nyt mielessäni eräs toinenkin tähän liityvä juttu, kirjoitan siitä eri kommentin...

      Poista
  2. Todellakin, näitä lienee jo ennen meitäkin pyöritelty...Joka tapauksessa tuo seksagesimaalijärjestelmä (kantaluku 60) oli epäpuhdas lukujärjestelmä siinä mielessä, että siinä ei ollut 60 eri numeroa (kuten 10-järjestelmässä 0,1,...,9), vaan nolla puuttui ja 1,...,9 merkittiin Y, YY, YYY, ..., YYYYYYYYY, sitten kymmenet <-merkillä aina 50 (<<<<<) asti:
    Siis esim. 34 oli <<<YYYY. Kuitenkin kantaluvun potenssit merkittiin peräkkäin ilman välimerkkiä, joten YY saattoi merkitä 2, 61 (1x60^1+1), 120 (2*60^1) tai 7200 (2*60^2).

    Näin esimerkiksi Metusalehin ikä Lemekin syntyessä 187 vuotta merkittiin YYYYYYYYYY (YYY YYYYYYYY= 3*60+7) ja elinvuodet Lemekin syntymän jälkeen 782 merkittiin <YYYYY (<YYY YY = 13*60+2).
    Mutta olisiko pitänytkin tulkita YYYYYYYYYY= Y YYYYYYYYY=1*60 +9=69,
    ja <YYYYY = 15. Nyt Metusalehin iäksi saadaan 69+15 =84 vuotta.

    Kaikki Raamatussa mainitut pitkät eivät selity tällä logiikalla. Lisäksi yleensä kolmea Y- tai <- merkkiä sisältävissä luvuissa käytettiin päällekkäismerkintää (jolloin yo. esimerkkini ei pidä tarkalleen paikkaansa) ja sikälikin tämä on turhaa, että pienellä googlaamisella löytäisi varmaankin seikkaperäisiä tutkielmia asiasta,
    MUTTA pointti on siinä, että jo yhden lukujärjestelmän sisällä voidaan merkintätavan monitulkintaisuuden vuoksi päätyä hyvin erilaisiin lukuihin. Jos sitten vielä lukujärjestelmä on muuttunut tai on tulkittu toisesta lukujärjestelmästä käsin, eivät nämä korkeat raportoidut iät ole kovin hämmästyttäviä.

    Seksagesimaalijärjestelmän lähteenä mulla oli Prof. Matti Lehtisen luennot ja wikipedia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvauksesi vain lisää kunnioitustamme varhaisen sivilisaation ihmisten aivotoimintaa kohtaan.
      Helposti ajattelemme, että he olivat kuin pieniä lapsia laskien pikku sormillaan yks plus yks.
      Nykyaikaan säilyneiden 60 lukujen kanssa laskeminen on meillekin hankalaa, montako minuuttia, tuntia sekuntia... astetta
      Monimutkaista ja vaativaa numeroleikkiä...

      Poista
  3. Hannu, siirsin luvallasi kommenttisi blogiteksteihin, jossa näkyvyyttä on enemmän.

    VastaaPoista