torstai 10. lokakuuta 2013

Parantava virta - Hesekiel ja Johannes

Hesekiel
Mies sanoi minulle: "Näetkö, ihminen?" Sitten hän lähti takaisin ja johdatti minua pitkin virran rantaa.  Paluumatkalla minä näin, että virran rannalla kasvoi molemmilla puolin hyvin paljon puita.

Mies sanoi minulle:

"Nämä vedet virtaavat maan itäosiin ja juoksevat siellä alas Jordanin laaksoon ja edelleen Itäiseenmereen, jonka suolaisen veden ne muuttavat makeaksi.  Ja missä ikinä nämä vedet virtaavat, siellä kaikki eläimet menestyvät ja lisääntyvät. Myös kaloja on suuret määrät, sillä kaikkialla, minne tulee, tämä virta muuttaa veden makeaksi. Minne vain se tulee, siellä kaikki virkoaa elämään. Meren rannalla seisoo kalastajia vieri vieressä, En-Gedistä En-Eglaimiin on verkkoja kuivumassa, ja erilaisia kaloja on viljalti, yhtä monia lajeja kuin Suuressameressä. Mutta rantojen soissa ja lammikoissa vesi ei makeudu -- ne jäävät entiselleen, jotta saataisiin suolaa.

"Pitkin virran molempia rantoja kasvaa kaikenlaisia hedelmäpuita. Niistä eivät lehdet lakastu eivätkä hedelmät lopu: joka kuukausi ne antavat uuden sadon, sillä niitä ruokkii virta, joka saa alkunsa pyhästä paikasta. Niiden hedelmiä käytetään ruoaksi ja niiden lehtiä lääkkeeksi.
Hesekiel 47:6-12 


Ilmestyskirja
Enkeli näytti minulle elämän veden virran, joka kristallinkirkkaana kumpuaa Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta. Kaupungin valtakadulla, virran haarojen keskellä kasvoi elämän puu. Puu antaa vuodessa kahdettoista hedelmät, uuden sadon kerran kuukaudessa, ja sen lehdistä kansat saavat terveyden. Mikään ei enää ole kirouksen kahleissa. Kaupungissa on Jumalan ja Karitsan valtaistuin, ja kaikki palvelevat Jumalaa. He saavat nähdä hänen kasvonsa, ja heidän otsassaan on hänen nimensä. Yötä ei enää ole, eivätkä he tarvitse lampun tai auringon valoa, sillä Herra Jumala on heidän valonsa. He hallitsevat kuninkaina aina ja ikuisesti.
Ilm 22:1-5


2 kommenttia:

  1. Elävillä vesillä on niin tärkeä osa Raamatun sanomassa. Sanoohan Jeesuskin: 'Joka uskoo minuun, 'hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat'. Tänään aamulla töihin kävellessäni tunsin Jumalan läheisyyttä. Katselin sumuista, öisen sateen jäljiltä märkää maisemaa. Vaahteranlehdet syksyisissä väreissään, ei mitään kovin erityistä. Kaikki näytti kuitenkin silmiini tavallista kauniimmalta. Siinä ajattelin, että Jumalan läheisyys on ihmiselle Paratiisi. Miten synti voikaan sen yhteyden rikkoa. Syntiinlankeemuskertomus on todella sitä ydinasiaa - siitä huolimatta että meille voi tulla tulkintaongelmia järjen tasoilla. Ei turhaan Jeesus sano: "Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, että olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille. "

    Muuten, tuo Hesekielin kohtahan on siitä jännittävä, että se on ilmeisesti konkreettista todellisuutta eräänä päivänä Israelissa. Kuolleen meren vesi tulee muuttumaan sinne virtaavien vesien johdosta, niin että siellä voidaan kalastaa. Tähän taidetaan tarvita maanjäristys, joka halkaisee Öljymäen kahtia - sellaisestahan Raamattu myös puhuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuuri!
      Elämän vesi monella tasolla, menneisyydessä, tässä ja nyt, ulevaisuudessa. Raamatun sanoma ei ole lattean yksiulotteista menneisyyttä, ei edes kolmiulotteista hologrammia vaan moniulotteista, mittaamattoman syvää - onhan se Jumalan Sanaa.

      Taivasten valtakunnan menneisyydestä löytyy monia kirjoittajia, jotka kokevat luonnon paratiisimaisuuden Hannun kuvaamalla tavalla.

      Itse asiassa maan päällä kulkee ihmisiä, jotka ovat palanneet Paratiisiin ja syöneet jumalallisen hyvän ja pahan tietämisen kielletyn hedelmän lisäksi Elämän puusta, ja elävät ikuisesti.

      Poista