sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Abraham ja ihmisurhit

Enkeli estää Iisakin uhraamisen
Rembrandt 1634
kuva wikimedia

Jumala koettelee Aabrahamia
Kun näistä tapahtumista oli kulunut jonkin aikaa, Jumala tahtoi koetella Abrahamia ja sanoi hänelle: "Abraham!" Abraham vastasi: "Tässä olen."  Ja Jumala sanoi: "Ota mukaasi ainoa poikasi Iisak, jota rakastat, lähde Morian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle osoitan."

Aamulla heti noustuaan Abraham satuloi aasin ja otti mukaansa kaksi palvelijaa sekä poikansa Iisakin.
1 Ms 15:1-2 

Huomaa Jumalan sanojen painokas "poikasi, jota sinän rakastat".

Asiasta ei laisinkaan keskustella, vaan heti aamulla Aabrahama lähtee Iisakkinsa kanssa matkaan kahdestaan.
Väittelyn puute ja tapahtumien nopeus voi herättää kysymyksen, onko ihmisen uhraaminen Jumalalle tuttukin asia Aabrahamin aikana.

Muistutan, että Jahvistin ja Elohistin lähteisiin pohjautuvan kertomuksen nykymuoto Raamatussa lienee paljon myöhäisempi. Näin arvellaan esimerkiksi tuon JHVH nimen esiintymisessä kolmen päivämatkan takaisessa Moorian vuoren nimessä (Moria-jah).


Urin kuningashaudat
Puabin haudasta löydetty kultainen päähine
Urin Ensimmäinen Dynastia noin 2600 eKr
kuva wikimedia
Englantilainen arkeologi Sir Charles Leonard Woolley (1880 – 1960) löysi Urin vuosien 1922 ja 1936 välillä tehdyissä kaivauksissa maailmankuuluiksi tulleet Ensimmäisen Dynastian aikaiset kuningashaudat.

C.L. Woolley löysi Urin kaupungista myös vankkoja todisteita suuresta tulvasta, jonka kerrostumat ovat säilyneet tellin uumenissa.


Puabin hauta
"Kuningatar" Puabin hauta löydettiin avaamattomana, se oli jäänyt muinaisilta haudan ryöstäjiltä huomaamatta ja on verrattavissa näin Tutankhamonin hautaan Luxorissa, Egyptissä.

Puabi on akkadin kieltä, ei sumeria, ja tarkoittaa "isäni sana". Haudasta löydetyt sumerilaiset tekstit nimittivät häntä nin tai eresh jotka saattavat tarkoittaa kuningatarta tai papitarta.

Haudan valtavat taideaarteet ja kullan paljous hämmästyttävät yhä uusia sukupolvia, jotka saavat Sumerin kulttuuriin tutustua.

Haudoista tehtyjä löytöjä on näytteillä British Museum, Lontoo, Pennsylvanian yliopiston museossa sekä Bagdadin museossa Irakissa.


Sumerin ihmisuhrit?
Puabin haudasta löytyi kuningattaren lisäksi 52 ihmisen ruumiit.

Todisteet viittaavat siihen, että he ovat joko itse juoneet myrkkyä tai heidät on myrkytetty.

Väistämättä tulee mieleemme, että korkea-arvoisen vainajan hautaan asetettiin kaikkea, mitä tulevassa elämässä vain tarvitaan ja seuraansa lähetettiin 52 palvelijaa ja orjaa pitämään emännästä hyvä huoli.

Kyseessä ei siis ole ihmisen uhraaminen jumalille, joka lienee vieras tapa sumerilaisille. 


Foininkian ihmisuhrit
Seemiläisten parissa ihmisten uhraaminen jumalille tunnettiin.

Räikein tapaus ovat puunilaisten lapsiuhrit, Molokille (kuninkaalle) elävänä poltetut lapset, joka tapa kauhisti jo tuon ajan muita kansoja.

Tapa levisi foininkialiasten parista myös Jumalan valitun kansan keskuuteen, josta profeetta Jeremia kirjoittaa Israelin Jumalan puhetta
"Totisesti, Juudan asukkaat ovat loukanneet minua pahoilla teoillaan", sanoo Herra. "He ovat asettaneet inhottavia jumalankuviaan temppeliin, joka on minun nimelleni omistettu, ja saastuttaneet näin minun pyhäkköni.  He ovat rakentaneet Ben-Hinnomin laaksoon uhripaikkoja, Tofetin uhrikukkuloita, polttaakseen siellä poikiaan ja tyttäriään. Sitä minä en ole käskenyt tehdä, sellainen ei tulisi mieleenikään!"
Jeremia 7:30-31
Molokin uhripaikka, Ben Hinnomin laakso Jerusalemin eteläpuolella, antaa nimen Jeesuksen Matteuksen evankeliumissa usein käyttämään sanaan Gehenna, kreikan laakso gee plus hinnom.

On mahdollista, että Iisakin uhri kertomuksen taustalla on tällaisia synkeitä näkymiä lapsiuhreista rautakauden Jerusalemissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti