tiistai 15. lokakuuta 2013

Peptalk: Sumero-teologiaa

Sumerilaisia suuret silmät selällään!
kuva rasistinen sivu Stormfront
"Mitä näillä ikivanhoilla asioilla on tekemistä minun kanssani?" saattaa tätä blogia vielä seuraava huokaista.

Yhdeksän filmitähteä kymmenestä antaakin sumerilaisille ja muille boheemeille piut paut (Piu pau pelistä pois!)- kirkossa on tärkeämpääkin ja ajankohtaisempaakin puhuttavaa tasa-arvon saavuttaessa myös suomalaisen avioliittoinstituutin, Inkerin ja Helsingin piispojen kommunikaatiovaikeuksien vallatessa palstatilaa kirkollisessa uutisoinnissa jne.

Otsikkona voisi olla myös "Raamattu tieteen aikakaudella".

Kyse on teologisesta perustutkimuksesta, joka ei välttämättä nouse otsikoihin, fundamentaaliteologiaa (ei fundamentalistista teologiaa), jossa Raamattu kohtaa tieteellisen aikakauden tosiasioiden maailman. Sumerologia on erityisala, jonka edustajia Suomessa lienee korkeintaan pivollinen assyrologian professori Simo Parpola kärjessä. (Juutalaisen kabbalistiikan tapainen numeroiden tarkastelu, Assyrian sefirot, löytyy Parpolan mukaan Assyrian ja Babylonian tekstien syväkaivauksissa!)

Sumerin tutkijat keskustelevat keskenään tieteellisissä julkaisuissa saveen painettuja harakanvarpaita tavaten aivan omissa sfääreissään ja julkaisevat toki johtopäätöksiään myös laajemman yleisön tiedoksi, mutta nämä teokset harvemmin keikkuvat suosikkilukemiston 10 kärjessä listoissa.


Raamattu ja moderni tiede 
Teologia on olemukseltaan asioiden tutkimista huomioiden pyhä Raamattu. Joitain esimerkkejä vain:

Suomen teologisen instituutin tutkija Timo Eskola pohtii tuoreissa kirjoissaan Raamatun maailmassa professori Heikki Räisäsen eksegeettisen elämäntyön uskontotieteellisiä perusteita (uskontososiologi Weberiä myöten, uskonnon historia)

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan ekumeniikan professori Risto Saarinen pohtii sosiaalietiikan kysymyksiä taustanaan Raamatun arvomaailma ja ihmiskuva.

Lääninrovasti Risto Heikkilä on julkaissut useita kirjoja ja ollut kolumnistina tähtitieteellisen yhdistyksen URSAn julkaisussa edustaen kristittynä Raamatun näkökulmia astronomian ja kosmologian tiukan tieteellisessä maailmassa.

Ankarana lainehtiva keskustelu evoluutiobiologiasta, kreationismista, älykkäästä suunnittelusta, on olemukseltaan Raamatun ja biologian kohtaamista vastapuolena suurta julkisuutta saaneet ateistit.

Sumero-teologia kuuluu tähän samaan ilmiöön, matkaamista ihmiskunnan varhaisimman kirjakulttuurin maailman Raamattu taskussa.

Ilman Raamattua mikään näistä aloista ei edusta teologiaa, vaan muuttuu pohdinnaltaan yleiseksi filosofiaksi, uskonto-sellaiseksi tai joksikin muuksi.

Ilman Raamattua kuva todellisuudesta vääristyy helposti, ja uskovat saavat tieteiden edustajilta kylmää vettä niskaansa. Hyvä esimerkki tästä on suomalaisessa kulttuurissa hyvin vielä tunnettu Armas Salosen laaja ja asiantunteva teos, Kaksoisvirranmaa eli kuvauksia ja kuvia Babylonian ja Assyrian kulttuurista nuolenpäätekstien ja kaivaustulosten perusteella. WSOY 1945.  


Peptalk
Reissaaminen modernin tieteen maailmassa Raamattu taskussa on erinomaisen tärkeää 
  • saadaksemme avoimin mielin oppia kiehtovia tosiasioita ja perustavaa uutta tietoa Jumalan suurista teoista luomisessa ja historiassa
    • Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen. Fil 4:8
  • voidaksemme kaataa maahan kaikki varustukset, joita nostetaan Jumalan tuntemista vastaan
    • Me elämme tässä maailmassa mutta emme taistele tämän maailman tavoin. Taisteluaseemme eivät ole ihmisten aseita, vaan niillä on Jumalan antama voima tuhota linnoituksia. Me kaadamme kumoon järjen päätelmät ja kaiken, mikä nousee ylpeänä vastustamaan Jumalan tuntemista. Me vangitsemme kaikki ajatukset kuuliaisiksi Kristukselle... 2 Kor 10:3-6  
  • nähdäksemme uskon kautta, kuinka kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä Kristuksessa
    • Toivon, että he rakkauden yhteen liittäminä saisivat rohkeutta ja saavuttaisivat rikkaimman ja syvimmän tiedon: tulisivat tuntemaan Jumalan salaisuuden, Kristuksen, jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä.
      2 Kol 2:2-3

Näin myös Sumerin viljavan maan kaivaminen on aarteiden etsimistä Kristuksessa, ja vie meidät jumalauskon syvimpien kysymysten äärelle.

So, please, stay along and contribute!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti