sunnuntai 13. lokakuuta 2013

[Matka] Ihmiselon tarkoitus (3a)

Taateleita aikamme Irakissa
kuva copyright © 2008 John Matel
Iltapäivän auringon paahtaessa kuumimmillaan ja lämpötilan noustua meille Pohjolan ihmisille lähes sietämättömän kuumaksi työnjohtajamme tulivat lähettämään meidät takaisin palmujen suojaan. Kuokkamme ja vasumme otettiin meiltä talteen ja hulle hulle tunnelmissa heittäydyimme isompaan kastelukanavaan uimaan sinne lihavien karppien sekaan lintujen kaarrellessa yllämme.

Löysimme naisväen samoin virkistäytyneenä rankan peltotyönsä jälkeen ja pukeuduttuamme liityimme seuraansa nauttimaan kevyttä kenttälounasta. Aasit odottivat meitä sitten valmiina ja orjamme seisoivat niiden vieressä katsellen meitä hieman kummissaan - mitä ne tuonne ojankaivuuseen lähtivät, hulluja nuo suomalaiset...

Abgal, viisas vanhus
Ratsastettuamme takaisin Nippurin kaupunkia kohti noin tunnin verran aasikaravaanimme kulki Aradlugalin neuvosta kanavan varrella olevaan kylään. Talot oli siellä rakennettu polttamattomista savitiilistä ja olivat jokseenkin perus-näköisiä. Saapuessamme kylän koirien haukku tervehti meitä ja muutaman lehmänkin ammunta, kanojen kotkotus ja ankkojen vaakkuminen. Uteliaat pojanviikarit juoksivat rinnallamme pitkin kujaa.

Parkkeerasimme aasimme meille osoitettuun paikkaan ja astelimme taatelien armollisesti varjostamalle pihalle, jossa meitä tervehti kunnioitettavan oloinen vanhus seuralaisineen. Saimme kukin juomakuppimme ja istuimme kuuntelemaan. "Teitä kiinnostavat pyhät asiat ja vanhat kertomuksemme" Aradlugal aloitti. "Abgal, tämä viisas vanhus on kuuluisa suurmies (ab - vanhus, gal suuri) koko Nippurissa. Hän voisi elää leveää elämää suurkaupungissa, mutta viihtyy täällä maaseudun rauhallisissa ja yksinkertaisissa oloissa. Hänen luokseen tulee kyselijöitä Eridua ja Urukia myöten saamaan vastauksia suuriin asioihin."

Vanhuksen uurtuneet kasvot ja jo iän hämärtämät silmät eivät kertoneet nuoruuden rikkauksista ja menestyksestä, mutta niistä huokui syvä rauha ja tavaton keskittyminen. Meidät oli tuotu kuulemaan Nippurin Jobia tutustuaksemme paremmin näiden ihmisten ajatusmaailmaan ja elämänviisauteen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti