keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Eedenistä itään - kotimaan kaikuja!

John Steinbeck 1952

Jahvisti ajattelee tekstin perusteella, että Eedenin puutarha sijaitsee maantieteellisesti jossain.

Hyvin kaunis ilmaus on tuo Raamatun tekstistä johdettu "Eedenistä itään", jonka Nobel palkinnon saanut John Steinbeck (1902-68) novellinsa otsikoksi antoi.
Kun he lähtivät liikkeelle itään päin, löysivät he lakeuden Sinearin maassa ja asettuivat sinne.
1 Ms 11:2
Luonnon asfalttia
McKittrick Area, California USA
kuva wikimedia

Sinearin tasanko on siitä erikoinen, että ihmiset rakensivat siellä talot poltetuista savitiilistä ja muurasivat asfaltilla. Asfalttia esiintyy luonnonvaraisesti muinaisen Sumerin alueella - nykyään sieltä pumpataan maaöljyä koko maailman tarpeisiin!
Ja he sanoivat toisilleen: "Tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi." He käyttivät savitiiltä rakennuskivenä ja asfalttipikeä muuraamiseen.
1 Ms 11:3
Rekonstruoitu Urin kaupungin ziggurat
Nasiriyah, Iraq
kuva wikimedia
Eedenin rajoilta itään siirtyneiden ihmisten kulttuuria hallitsee erikoinen asia, taivaaseen asti ulottuva yhteisvoimin rakennettu torni.
He sanoivat: "Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme mainetta emmekä myöskään hajaannu yli koko maan."
1 Ms 11:4
Valtavat ziggurat - tornit ovat sumerilaisen kulttuurin perustava tuntomerkki. Osa niistä on säilynyt nykyaikaan asti babylonialaisten aikoinaan vahvistamina ja ylläpitäminä. Presidentti Saddam Hussein antoi restauroida - lähinnä rakentaa uudelleen - kuvan Abramin ajan Urin tornin.

Jahvistin käyttämä lähde Baabelin tornista Gen 11 sisältää ikivanhan näkemyksen, jonka mukaan jumalat näitä taivaan portaita myöten laskeutuvat luomiensa ihmisten läheisyyteen. Vertaa esimerkiksi Egyptin pyramideihin, jotka rakennettiin toiseen tarkoitukseen jumalkuninkaan haudaksi.
Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet
1 Ms 11:5 KR 1933
[Tapansa mukaan KR 1992 vaalii hyvää suomenkieltä ja hukkaa tekstin ainutlaatuisen "Herra astui alas" ilmauksen, joka on alkutekstissä¨. Tapansa mukaan Mannisen komitean työ on tarkkaa, vaikka välillä hoono soomi.]

Jahvisti selittää sitten heprean kielen avulla paikan nimen - Babylon:
Babylonin nimi (hepreaksi Babel) muistuttaa sanaa balal 'sekoittaa'. (KR 1992)

Babylon sanan lisäksi toinen Sumeria myöhäisempi piirre Jahvistin teksissä on maantieteellinen nimi Kaldea.
Tämä on luettelo Terahin jälkeläisistä. Terahille syntyivät Abram, Nahor ja Haran, ja Haranille syntyi Loot. Haran kuoli ennen isäänsä Terahia synnyinmaassaan Kaldean Urissa. 
Abram ja Nahor ottivat itselleen vaimot. Abramin vaimon nimi oli Sarai, ja Nahorin vaimo oli Milka, Haranin tytär. Haran oli Milkan ja Jiskan isä. Sarai oli hedelmätön, hän ei saanut lasta.
Terah otti mukaansa poikansa Abramin, poikansa Haranin pojan Lootin sekä Abramin vaimon Sarain ja lähti kulkemaan heidän kanssaan Kaldean Urista Kanaaninmaan suuntaan. Tultuaan Harraniin he jäivät sinne asumaan. 
Terah eli kaikkiaan vuotta ja kuoli Harranissa.
1 Ms 11:27-32

Kotimaan kaikuja!
Tuon nämä asiat taas esiin siltä varalta, että joku vielä ajattelisi ettei Eedenin puutarhan ja Abramin ja Sarain kotimaan, muinaisen Mesopotamian, tuntemus muka kuulu kristitylle.

On muitakin asioita, jotka muistuttavat meitä siitä, miten Jumalan Sana on läsnä Sumerissa jo kauan ennen pyhän Raamatun kirjoittamista: kauniisti Sumerin kaupunkivaltioiden kuninkaita kutsuttiin Paimeniksi.

Kyllä meidän Herramme tuntee Mesopotamian sumerilaiset ja seemiläiset asukkaat inside out. Pyhä Henki voi meitä näissä ihan suvereenisti opettaa, kunhan tahdomme korvamme avata ja vähän työtä tehdä ja vaivaa nähdä avoimen Raamatun äärellä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti