keskiviikko 2. lokakuuta 2013

[Matka] Bagdadista Afakiin

kuva courtesy of Thomas Hartwell
 International Hotel Management.net 
Saavuttuamme Bagdadin kansainväliselle lentokentälle ja kuljettuamme passitarkastuksen ja tullin kautta virallisesti Irakiin, etsiydymme välittömästi lentokentän äskettäin uudistettuun hotelliin lepäämään. Lento Helsingistä välilaskuineen ja odotuksineen kävi voimille.

Hotellin turvallisessa suojissa voimme turvallisesti odotella kontaktihenkilöämme rouva Sehrezadia. Ilman hänen mukaantuloaan matkamme Nippuriin ei mitenkään voisi onnistua.

Matkamme kohde sijaitsee lähellä modernia Afakia Al-Qadisiyah hallintoalueella. Meille on annettu ohjeet pakata käsimatkatavaroihimme välittömästi tarvitsemiamme vaatteita ja tarvikkeita, sillä matkalaukkumme tuotaisiin meille erikseen kuorma-autolla.

Illallisen päättyessä rouva Sehrezadia saapuu sovittuun aikaan. Tervehdimme häntä iloisesti. Hän on jo hoitanut hotellin henkilökunnan kanssa matkatavaroidemme asian ja lähdemme vain käsitavaroitamme kantaen seuraamaan häntä hotellin takapihalle menevästä ovesta.

Pihalla meitä odottaa Baghdadin kuutamossa kaunis näky: sinne on levitetty riviin upeita persialaisia mattoja. Jalkineet laitamme käskystä laukkuihin ja hatut tiukasti päähämme, kenellä sellainen on. Kunkin maton päälle istuu meistä neljå tai viisi henkilöä ja kaikkia hieman tietenkin jännittää tämä monelle meistä uusi vanha matkustustapa.

Persialainen Rotchsield matto 1500-luvulta
kuva wikimedia
Mitä mahtoi rouva tehdä tai sanoa, mutta hiljaa matot alkavat nousta hotellin pihalta ja pian olemme melko korkealla suunnaten kohti Afakia. Näinä aikoina, kun monenlaiset ongelmat, terrorismi ja tiesulut vaikeuttavat matkantekoa maanteitse, lentävät matot ovat kyllä oiva ratkaisu. Ne ovat hiljaisia ja saamme huomaamatta lentää tähtitaivaan alla yli nukkuvan Irakin kylien ja kaupunkien. Reittimme väistää shiiojen Karbalan kaukaa idästä, mikä on hyvä. Siellä voi taas olla jotain hämminkiä ja meidät olisi turhan helppo ampua alas jokamiehen kantamalla Kalashnikovillakin.

Jonkun päätä tietenkin tämä avoin kyyti huimaa, mutta pidämme toisiamme lujasti käsistä ja hurjapäät meistä nauttivat yöllisestä menosta alla olevan kartan osoittamalla reitillä.  Matkaa Bagdadista määränpäähämme Afakiin on runsaat 200 kilometria ja rauhallisesti lentäen saavumme turvallisesti perille aamuyöstä. Lentävällä matolla kun laskeutuu niin siinä ei tule lentokoneista tuttua töyssyä, vaan lähestymme maankamaraa pehmeästi kuin hyvällä hissillä.




View Larger Map


2 kommenttia:

  1. Olipa erikoinen lentokokemus. Tiesin, Mikko, että olet maasi etevimpiä atk-miehiä ja huippuspesialistitkin kysyvät sinulta neuvoja, mutta että sait matonkin lentämään! Vai onko se sittenkin ihan normaalia siellä lentäviän mattojen maassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eero, tämän päivän Irakissa tilanne on niin turvaton, että tarvitaan keinoja matkantekoon. Mutta täytyy tunnustaa, että itämaisten mattojen lentotaito on matkaemäntämme taitoja ja häneltähän näitä tarinoita riitti tuhat ja yksi!

      Poista