perjantai 11. lokakuuta 2013

[Matka] Maalaiselämää

Sumerin maaseutua Nippurista länteen
Eufratin takana EKUR
taiteilijan näkemys
kuva encarta sumerian agriculture

Aasikaravaanimme kulki rauhallisesti aamuvarhaisen (uturra) raikkaudessa Nippurin kujia pitkin kuningas Ur-nammun rakentaman kaupunkimuurin luokse, jonka portit oli jo varhain avattu kulkijoille.

Väkeä oli liikkeellä jo näin varhain ja sekä maaseudun tuotteita tuovia maalaisia että monenlaista muita maan matkaajia saapui kaupunkiin. Porukkamme tottui pian liikkuvan aasin selässä istumiseen ja sopeutui juhdan liikkeiden rytmiin ilman satulaakin. Rohkeammat olivat jo pyytäneet orjaansa antamaan aasin ohjakset käteensä.

Tultuamme portista eteemme aukenivat Sumerin avarat tasaiset peltomaisemat, hieman kuin Pohjanmaan kaaheen aakee laakee- ilman latoja tosin. Yksinäisiä taatelipalmuja kasvoi monin paikoin ja etäämpänä näkyi palmumetsäkkeitäkin.

Portin luona meitä järkytti näkemämme poika. Hänen jalkansa olivat ilmeisesti halvaantuneet jonkin taudin tai onnettomuuden seurauksena ja aika lailla tikun ohuiksi laihtuneet. Poika istui reippaasti aasin selässä, aika lailla sen takana, hyödyttömät jalat eläimen kyljillä ja pääsi näin liikkumaan paikasta toiseen. Aasi oli hänelle eräänlainen rullatuoli ja olivat varmaan hyvät kaverukset, melkein toisiinsa kiinni kasvaneet.

Sumerilainen kaupunki kuin orgaaninen solu, temppelialue sen tuma!
taiteilijan näkemys
kuva Early Cells, Early States
 Kuvassa taiteilija on piirtänyt kaksi siltaa kaupungista yli Eufratin.

Sumerilaiset tunsivat kyllä arkkitehtuurissaan holvin, mutta en ole löytänyt mitään todisteita siitä, että he olisivat rakentaneet siltoja.

Ylitämme siis Eufratin suurilla veneillä, joihin mahdumme aasiemme kanssa ja joilla Aradlugal kärryineenkin pääsi tuol puolen jokkee.

Tigris joen yläjuoksua tänään
Diyarbakir
kuva wikimedia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti