torstai 4. joulukuuta 2014

Lepakko ja mies

Egyptiläinen hedelmälepakko Rousettus aegyptiacus
Kuva wikimedia

Hei Hannu, Eero ja muut Aadamin ja Eevan olemusta mietiskelevät

Olen vuosien mittaan seuraillut hieman aivotutkimusta luonnontieteen eri aloilla linkkien avulla blogissa God and Brain

Tänään oli vuorossa egyptiläinen lepakko, jonka aivoissa on ATK-termillä ilmaistuna hard coded kolmiulotteinen kompassi, joka kertoo sille sen pään osoittaman suunnan tilassa.

lepakkohan on legendaarinen lentäjä myös pimeässä toimivan tutkansa avulla

tutustuessamme egyptiläisen lepakon aivojen piuhoihin, jotka kykenevät kertomaan sille kolmiulotteisessa maailmassa pään suunnan, ylös, alas, oikealle, vasemmalle ... mieleemme tulee ihmisen pääkopassa korvan takana oleva ihmeellinen järjestelmä, jota tasapainoelimeksi kutsumme. Ei onnistu trapetsilla taiteilu ilman sitä, nuoralla kävely, eikä pyöräilykään, kävelemisestä puhumattakaan.


Hermeneutiikkaa: luonnontiede ja Raamatun ilmoitus
Tuossa blogissa on sama hermeneuttinen asennoituminen luonnontieteeseen, josta olemme puhuneet täällä ja monessa muussa yhteydessä.

Raamattu kertoo, että Jumala loi ihmisen. Tämä käsittää nuo kaksi olennaista asiaa, pystykävelyn (bipedal) ja poikkeuksellisen suuret aivot, ja paljon paljon muuta kuten sen, että peukalo ei ole keskellä kämmentä muuta kuin kuvaannollisesti.

Raamatun ilmoitus käsittää myös muurahaisten kollektiivisesti toimivat aivot, lepakon sisäänrakennetun tutkan ja kompassin sekä aviojen modulien nerokkaan arkkitehtuurin, jotain Jumalan suuria aivoituksia mainitakseni

mutta Raamatun kirjoittajat eivät tienneet aivoista mitään. Vanhassa Lähi-idässä ihmisen "sydän" tietää ja tuntee. Vielä Keskiajalla taistelutantereelle astalon särkemästä kallosta valuva harmaa ja valkea aine oli vain jotain massaa, jonka merkitystä tuon ajan parhaat lääkärit eivät aavistaneet. Eihän sähköstä ollut mitään tietoa. (Mitä kaikkea olennaista me homo sapiensit emme nykyään tiedä Jumalan luomistöistä!)

Luonto julistaa aaamusta iltaan, illasta aamuun kaikkialla Jumalan kunniaa ja Hänen käsittämätöntä matemaattisen ajattelunsa syvyyttä, jota aivoillamme koetamme luodata luonnossa ja teoriassa.

Saamme ja meidän tulee rohkeasti julistaa Jumalan kunniaa luonnossa ylistämällä Hänen pyhää nimeään. Ei ole liikaa tieteen parissa puuhailevia ihmisiä, jotka rohkenevat julkisesti Jumalaa Hänen teoistaan ylistää, ja heitä tulee rohkaista siihen. Se on ihmiselämän tarkoitus - kiittää ja kehua Jumalaa.

Toki voimme sanoa, ettei mielestämme "sokea sattuma" voi lepakon kompassia tehdä, ja määritellä, että jotka niin opettavat, antavat evoluutiolle jumalallisia ominaisuuksia.

Mutta meidän ei tule sallia kenenkään langeta järkeilyyn, ID kuoppaan tai kreationismin syövereihin, jossa vääristetään Jumalan luomistöitä, rajataan vahingollisella tavalla akateemista vapautta, pahoinpidellään Raamatun Sanaa ja aiheutetaan se, että Jumalan nimi tulee pilkatuksi kansojen keskellä.

Mitä muuta ihmiset ajattelevat mainitessamme Jumalan kuin niin äänekkäiden ja uskossaan vahvojen kreationistien väitteitä?


3 kommenttia:

  1. Niinpä. Yritetään olla lankeamatta - mutta hapuilua ei voine välttää :-)

    VastaaPoista
  2. Luomakunta todellakin julistaa Jumalan kunniaa.

    Mutta tässä ketjussa on hiukan vaikea seurata Mikon ajatuksenjuoksua. Teilaat kaikkien muiden hyvät yritykset Adamin löytämiseksi, mutta et ole kertonut omaa kantaasi. Tai sitten en ole ymmärtänyt, mitä pidän todennäköisempänä. Tai sitten olet sitä mieltä, ettei pidä liikaa etsiäkään. Mutta toisaalta korostat Raamatun ja luonnontieteiden välistä kommunikaatiota, kuten me muutkin yritämme tehdä. Miten siis sieltä Sumerista kaivat esiin historiallisen Adamin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fair enough! Koetan hahmottaa jotain seuraavassa tekstissä, hapuilua en voi välttää, mutta Raamatusta pidämme kaksin käsin kiinni!

      Poista